Snelle tip!
Denk jij te veel huur te betalen? Er zijn ondertussen een hoop mogelijkheden om dit te controleren.
Waaronder het inschakelen van het huurteam van jouw lokale gemeente om een huurcheck te doen.
Of zie je een huurwoning aangeboden staan voor een te hoge prijs? Laat het checken bij Rentbusters!
Samengevat
Om jullie de tijd te besparen hebben we een Masterklasje Woningcrisis opgenomen in Rararadio te Eindhoven. In deze twee-uur durende podcast bespreken filmmaker Tom Elswijk, actrice Eva Raaijmakers en schrijver Gino van den Nieuwenhof in het eerste uur het socio-economische debat rondom de woningcrisis.
Vervolgens wordt er op een aantal specifieke verhalen ingezoomd van een Eindhovense emigrant en een immigrant.
Mocht je je toch volledig willen onderdompelen in de problematiek, staat hieronder allerlei kijk, lees & luistervoer.
Kijken
De Melker is meer dan een webserie. Het is een onderzoek naar het gesprek rondom de woningcrisis. Op deze pagina verzamelen we dan ook relevant werk dat gemaakt is over de woningnood, of geliëerd is aan nieuwe woonideëen en oplossingen. Niet alleen oplossingen, maar ook analyses vanuit verschillende perspectieven proberen we hier te delen met iedereen die een breed beeld wil ontwikkelen over hoe er in Nederland over de woningcrisis gedacht, gesproken en geschreven wordt. Van kraken tot beleggen, alle onderwerpen komen aan bod. Tast toe!
Het onderzoek van de Melker is in een stroomversnelling geraakt door de bijdrages van de heren die in bovenstaand interview aan het woord komen: Cody Hochstenbach en Hans De Geus. Met hun boeken ‘Uitgewoond’ en ‘Hoe ik toch een huisjesmelker werd’ geven zij hun lezer de middelen om zich niet blind te staren op platte geruchten en beschuldigingen, maar om de achterliggende socio-economische structuren te begrijpen die ons allemaal in de huidige woningcrisis hebben gebracht.
Deze documentaire is een prachtig requiem voor de voorvechters van alternatieve culturele broedplaatsen. We zien de laatste nacht voor de sloop van een dergelijke broedplaats en hoe zijn gebruikers met een mengeling van trots en weemoed terug en vooruit kijken op hun verloren plek.
Er zijn weinig ideeen die de kapitalistische neiging om te speculeren met goederen en grond zo effectief weten in te dammen als het Duitse ‘Mietshauser Syndikat’. In deze documentaire zien we voorbeelden van de velen wooncoöperaties die binnen dit gewiekste stichtingsmodel vallen. Met het idee: wij kopen plekken die wij vervolgens wettelijk niet meer kunnen verkopen. Het gevolg?
Eigenbeheer en gedeeld eigendom over land en pand.
Lezen
Luisteren