Snelle tip!

Denk jij te veel huur te betalen? Er zijn ondertussen een hoop mogelijkheden om dit te controleren.
Waaronder het inschakelen van het huurteam van jouw lokale gemeente om een huurcheck te doen.
Of zie je een huurwoning aangeboden staan voor een te hoge prijs? Laat het checken bij Rentbusters!

Samengevat

Om jullie de tijd te besparen hebben we een Masterklasje Woningcrisis opgenomen in Rararadio te Eindhoven. In deze twee-uur durende podcast bespreken filmmaker Tom Elswijk, actrice Eva Raaijmakers en schrijver Gino van den Nieuwenhof in het eerste uur het socio-economische debat rondom de woningcrisis.
Vervolgens wordt er op een aantal specifieke verhalen ingezoomd van een Eindhovense emigrant en een immigrant.

Mocht je je toch volledig willen onderdompelen in de problematiek, staat hieronder allerlei kijk, lees & luistervoer.

Kijken

De Melker is meer dan een webserie. Het is een onderzoek naar het gesprek rondom de woningcrisis. Op deze pagina verzamelen we dan ook relevant werk dat gemaakt is over de woningnood, of geliëerd is aan nieuwe woonideëen en oplossingen. Niet alleen oplossingen, maar ook analyses vanuit verschillende perspectieven proberen we hier te delen met iedereen die een breed beeld wil ontwikkelen over hoe er in Nederland over de woningcrisis gedacht, gesproken en geschreven wordt. Van kraken tot beleggen, alle onderwerpen komen aan bod. Tast toe!

Het onderzoek van de Melker is in een stroomversnelling geraakt door de bijdrages van de heren die in bovenstaand interview aan het woord komen: Cody Hochstenbach en Hans De Geus. Met hun boeken ‘Uitgewoond’ en ‘Hoe ik toch een huisjesmelker werd’ geven zij hun lezer de middelen om zich niet blind te staren op platte geruchten en beschuldigingen, maar om de achterliggende socio-economische structuren te begrijpen die ons allemaal in de huidige woningcrisis hebben gebracht.

Deze documentaire is een prachtig requiem voor de voorvechters van alternatieve culturele broedplaatsen. We zien de laatste nacht voor de sloop van een dergelijke broedplaats en hoe zijn gebruikers met een mengeling van trots en weemoed terug en vooruit kijken op hun verloren plek.

Er zijn weinig ideeen die de kapitalistische neiging om te speculeren met goederen en grond zo effectief weten in te dammen als het Duitse ‘Mietshauser Syndikat’. In deze documentaire zien we voorbeelden van de velen wooncoöperaties die binnen dit gewiekste stichtingsmodel vallen. Met het idee: wij kopen plekken die wij vervolgens wettelijk niet meer kunnen verkopen. Het gevolg?
Eigenbeheer en gedeeld eigendom over land en pand.

  • Half Holland Dakloos

    Programmamaker Yora Rienstra zoomt in op mensen die te maken hebben met de oorzaken en gevolgen van de wooncrisis, in de stad én op het platteland. Lukt het Yora ondertussen zelf een woning te vinden? Want de wooncrisis in Nederland is groter en complexer dan ooit.

  • Alle Für Kalle! Zwangsräumung verhindern

    Ongeveer 300 deelnemers blokkeerden de deurwaarder en voorkwamen de uitzetting van Kalle in Keulen in 2014. Het protest was een reactie op stijgende huurprijzen en verdringing. De steun en solidariteit groeiden, en de initiatiefgroep "Alle voor Kalle" mobiliseerde voor toekomstige uitzettingsdata. Kalle woonde al 32 jaar in een betaalbaar appartement dat bedreigd werd door vastgoedspeculatie. Het succes van de blokkade toonde aan dat verzet mogelijk was en inspireerde nieuwe protesten tegen onrechtvaardig woonbeleid.

  • Bertus Luske valt ADM aan

    Op het ADM-terrein in Amsterdam hebben bijzondere en eigenzinnige bewoners ruim twintig jaar lang een kunstzinnige gemeenschap gevormd. Helaas nadert nu het einde van 'het ADM' en staat er een ontruiming voor de deur. In de documentaireserie "De verloren vrijstaat" wordt de laatste periode op het terrein vastgelegd, waarbij teruggeblikt wordt op de gewelddadige ontstaansgeschiedenis en de schade die destijds is aangericht. Het terrein is momenteel een oase van rust in een levendige stad, maar de herinneringen aan de roerige tijden blijven levendig bij de bewoners.

  • De Verschrikkelijke Jaren Tachtig

    De eerste aflevering van "De verschrikkelijke jaren tachtig" is het hoogtepunt van de serie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tim Kamps. De hilarische en perfect vormgegeven wooncommune uit 1986 wordt briljant tot leven gebracht met een soundtrack vol heerlijke hits uit die tijd. De introductie van de personages is vermakelijk, met geweldige acteerprestaties van de beste Nederlandse acteurs. Hoewel de serie soms te veel leunt op de muziek en de raamvertelling wat afleidt, weet het uiteindelijk een perfecte balans te vinden tussen komische gekte en serieuze momenten. Op het nippertje wordt de kijker ontroerd en laat de serie een blijvende indruk achter.

  • Radio Voorwaarts

    Radio Voorwaarts (2018) is een korte film geregisseerd door Mateo Vega en geproduceerd door Yannesh Meijman. Het speelt zich af op de avond voor de uitzetting van een alternatieve gemeenschap, de thuisbasis van een piratenradiostation. We volgen een enkele nacht in het leven van een ensemble van buitenbeentjes, die een laatste keer samenkomen om tegelijkertijd te rouwen en te vieren over het einde van hun geliefde ruimte.

  • Leegstand Zonder Zorgen

    In de documentaire "Leegstand zonder zorgen" van ‘Bond voor Precaire Woonvormen’-woordvoerder Abel Heijkamp worden antikrakers gevolgd en wordt de keerzijde van antikraak belicht: wonen zonder huurbescherming. Antikraakbewoners bevinden zich in een rechteloze positie, waarbij contracten in strijd zijn met de grondwet. Antikraakbureaus kunnen zonder reden contracten beëindigen en bewoners hebben geen recht op vervangende woonruimte. Daarnaast leggen bureaus ongegronde boetes op en beperken ze de vrijheid van bewoners om hun ervaringen te delen.

  • De Kinderen van Møkum, en ik

    In de documentaire ‘De kinderen van Mokum, en ik’ brengt documentairemaker Dikla Zeidler (1984) een bezoekje aan de jonge, activistische krakersbeweging van Amsterdam. Uiteindelijk volgt ze twee jaar lang de vrijgevochten vriendengroep bestaande uit veelal in Amsterdam geboren en getogen jongeren. Een groep die vol energie, creativiteit en idealen veranderingen probeert te maken in het woningbeleid van de stad. ‘Zij waren wie ik wilde zijn, toen ik jong was.’

  • Sander en De Kloof

    Hoe kan het dat in Nederland de kloof tussen arm en rijk nog steeds bestaat en zelfs groter wordt? In de zesdelige VPRO-serie Sander en de kloof heeft Sander Schimmelpenninck een missie: de vermogens- en kansenongelijkheid in ons land aan de kaak stellen.

  • VICE: Kraken Gaat Door

    Description goes here
  • New List Item

    Description goes here

Lezen

Luisteren